Begeleiding voor kinderen

 
 

 

Kinderen zijn geweldig! Ze hebben zoveel nieuwgierigheid en leergierigheid in zich, dat is prachtig om te zien. Toch verschillen ze vaak van elkaar. De één stapt overal op af en gaat het avontuur dapper tegemoet, de ander wil eerst graag weten wat het avontuur nu precies inhoudt.

Zo zien we het ook vaak bij een bezoek aan de tandarts. Het ene kind gaat met gemak en het andere met flink wat strijd en tranen. Voor deze laatstgenoemde groep kinderen is het erg belangrijk de tijd te krijgen om te wennen aan (nieuwe) situaties bij de tandarts. Uitleg geven op het niveau van het kind, dingen laten horen, zien en voelen is vaak een uitkomst. Spelenderwijs komt kennis en begrip bij kinderen het beste binnen. Zo zal een behandeling meer voorspelbaar zijn en het gevoel van controle vergroot worden. Hiermee is de kans op een succes ervaring vele malen groter. Iets waar ze hun leven lang profijt van zullen hebben.

In onze praktijk bieden we daarom Wen & Verken sessies aan. De kinderen zullen op een speelse manier kennis maken met tandheelkunde. Door middel van uitleg op hun eigen niveau zal er een beter begrip ontstaan. Horen, zien en voelen staan daarbij centraal, denk hierbij o.a. aan:

- zelf de afzuiger vasthouden
- met het waterspuitje spuiten
- handschoenen aan en een mondkapje op
- op de tandartsstoel zitten
- papa of mama’s tanden tellen met een spiegeltje

Dit en nog veel meer zal de positieve kijk van het kind op tandheelkundigebehandelingen vergroten. Tijdens de sessie is het noodzakelijk dat er altijd een ouder aanwezig is. Dit voelt veilig voor het kind en geeft ons de kans om ook de ouder(s) goed voor te bereiden op een volgende afspraak bij een tandarts.