Begeleiding

Begeleiding volwassenen

 
 

 

De praktijk is ingericht om op een rustige en ongedwongen manier te “wennen” aan een tandheelkundige omgeving. Beginnen met Overwinnen voert géén daadwerkelijke tandheelkundige behandelingen uit. Samen doorlopen we de meest voorkomende stappen. We beschikken over gangbare instrumenten om een behandeling uit te kunnen leggen en na te bootsen. Op deze manier creëren we een realistische ervaring. Door de impuls van een positieve ervaring kan het brein beginnen met uitdoven van angstsignalen in een tandheelkundige omgeving. Beginnen met Overwinnen biedt 1 op 1 begeleiding, altijd op maat en aangepast naar jouw specifieke behoeftes.

De eerste stap is het voeren van een intakegesprek. Tijdens een persoonlijke kennismaking kunnen we ervaringen delen. Uit dit gesprek krijgen we een goed beeld van elkaar en van de angst, waarna een begeleidingsplan besproken wordt.

Wij bieden verschillende vormen van begeleiding aan, gebaseerd op de persoonlijke behoefte en de mate van tandartsangst. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je alleen het wachten in de wachtkamer zo vreselijk vindt en je misschien zelfs vluchtneigingen hebt. Misschien ben je zelfs door angst niet in staat om (zelfstandig) naar de tandartspraktijk te gaan. Zou je het liefst willen wegrennen wanneer je naar de behandelkamer wordt geroepen of ben je misschien al jaren niet meer bij een tandarts geweest? Geen nood, wij zijn er voor je!

We kunnen je helpen door telefonisch contact te hebben tijdens het wachten in de wachtkamer, persoonlijke begeleiding te bieden tijdens een tandartsbehandeling, of zelfs met je mee te gaan van deur tot deur. Alles is bespreekbaar, we denken graag met je mee!


 

Begeleiding voor kinderen

 
 

 

Kinderen zijn geweldig! Ze hebben zoveel nieuwgierigheid en leergierigheid in zich, dat is prachtig om te zien. Toch verschillen ze vaak van elkaar. De één stapt overal op af en gaat het avontuur dapper tegemoet, de ander wil eerst graag weten wat het avontuur nu precies inhoudt.

Zo zien we het ook vaak bij een bezoek aan de tandarts. Het ene kind gaat met gemak en het andere met flink wat strijd en tranen. Voor deze laatstgenoemde groep kinderen is het erg belangrijk de tijd te krijgen om te wennen aan (nieuwe) situaties bij de tandarts. Uitleg geven op het niveau van het kind, dingen laten horen, zien en voelen is vaak een uitkomst. Spelenderwijs komt kennis en begrip bij kinderen het beste binnen. Zo zal een behandeling meer voorspelbaar zijn en het gevoel van controle vergroot worden. Hiermee is de kans op een succes ervaring vele malen groter. Iets waar ze hun leven lang profijt van zullen hebben.

In onze praktijk bieden we daarom Wen & Verken sessies aan. De kinderen zullen op een speelse manier kennis maken met tandheelkunde. Door middel van uitleg op hun eigen niveau zal er een beter begrip ontstaan. Horen, zien en voelen staan daarbij centraal, denk hierbij o.a. aan:

- zelf de afzuiger vasthouden
- met het waterspuitje spuiten
- handschoenen aan en een mondkapje op
- op de tandartsstoel zitten
- papa of mama’s tanden tellen met een spiegeltje

Dit en nog veel meer zal de positieve kijk van het kind op tandheelkundigebehandelingen vergroten. Tijdens de sessie is het noodzakelijk dat er altijd een ouder aanwezig is. Dit voelt veilig voor het kind en geeft ons de kans om ook de ouder(s) goed voor te bereiden op een volgende afspraak bij een tandarts.